onsdag 21. mars 2018

Nyttig å vite om E-vitamin






E-vitamin er et antioksidant som bidrar til å beskytte cellene mot                     oksidativt stress. Vi finner vitaminet i blant annet frø,                                   vegetabilske oljer, grønne bladplanter og avokado.

Det finnes åtte forskjellige typer E-vitamin, og disse deles igjen inn i to grupper: 
tokoferoler og tokotrienoler. Vi kan lagre cirka 1g E-vitamin i kroppen, og dette 
spres ut i leveren, musklene, hjertet og binyrene.


Hvorfor trenger vi E-vitamin?

Som C-vitamin fungerer E-vitamin som et antioksidant i kroppen, og som A- og
D-vitamin er E-vitamin et fettløselig vitamin. Det innebærer at næringsstoffet tas
opp via blodet i tarmen, og lagres i celler og organer i stedet for å utsondres
fra kroppen.

Som antioksidant bidrar E-vitamin til å beskytte cellene fra oksidativt stress. 
Kroppen produserer selv en rekke enzymer som fungerer som antioksidanter, 
mens andre – som E-vitamin – tilføres gjennom maten. Deres funksjon er å 
nøytralisere de frie radikalene, og dermed motvirke celleskader.
Gode kilder til E-vitamin

Vi finner E-vitamin i mange fargerike grønnsaker og frukter, slik som paprika-
(gjerne rød) og grønne bladplanter. Mange vegetabilske oljer er rike på E-vitamin,
nøtter og frø, hvetespirer, kli og fullkornsprodukter. Også margarin, egg og melk
inneholder mye E-vitamin.


Tips: En enkel og god måte å få i seg E-vitamin på er å mose avokado på brødskiva, toppe salaten med blandede frø og eventuelt ha på en god oliven- eller rapsolje. Å erstatte mettet fett i maten med umettet fett bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet.

Visste du at? E-vitamin er en vanlig benyttet ingrediens i hudpleieprodukter.

Dette innlegget er sakset fra life sin blogg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar